، ghareh44@yahoo.com
چکیده: (23090 مشاهده)
آزمایش به منظور بررسی امکان پرورش برههای شیرخوار با جایگزین شیر تجارتی و اثرات تغذیه جیرههای آغازین با نسبتهای مختلف کنسانتره بر سنتز پروتئین میکروبی، فراسنجههای تخمیری شکمبه، متابولیتهای خون و ادرار انجام شد. تعداد30 رأس بره نر نژاد دالاق به سن1 ± 3 روزگی پس از دریافت 48 ساعت آغوز، از مادران جدا، به طور تصادفی به 6 گروه 5 راسی تقسیم و در قفس های انفرادی قرار داده شده، با 6 تیمار آزمایشی تا سن 90 روزگی تغذیه شدند. روش آماری مورد استفاده طرح کاملاً تصادفی در قالب آزمایش فاکتوریل 3× 2 که در آن عامل اول اثر غذای مایع (شیر مادر و جایگزین شیر) وعامل دوم اثر جیرههای آغازین (جیره اول 100 درصد کنسانتره آغازین، جیره دوم دارای 67 درصد کنسانتره آغازین و 33 درصد یونجه خشک، جیره سوم دارای 33 درصد کنسانتره آغازین و 67 درصد یونجه خشک) بود. میانگین pH، کل اسیدهای چرب فرار و نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه، نیتروژن اورهای و بتاهیدروکسی بوتیرات سرم خون، ترکیبات پورینی ادرار، پورینهای میکروبی و شاخصهای سنتز پروتئین میکروبی در بین برههای تغذیه شده با شیر میش و شیر جایگزین اختلاف آماری معنیدار نداشت. میانگین pH و کل اسیدهای چرب فرار مایع شکمبه (01/0P<) و بتا هیدروکسی بوتیرات سرم خون، پورینهای میکروبی دفعی ادرار و نیتروژن میکروبی در بین برههای تغذیه شده با جیره آغازین دارای 100 درصد کنسانتره با دو جیره دیگر، میانگین نسبت آلانتویین به کراتینین و مجموع پورینهای دفعی ادرار (05/0P<) در برههای تغذیه شده با هر سه جیره آغازین بهطور معنیداری متفاوت بود. این آزمایش نشان داد که تغذیه جایگزین شیر به برههای شیرخوار هیچگونه اثری در فراسنجههای تخمیری مایع شکمبه، سرم خون و سنتز پروتئین میکروبی در مقایسه با شیر میش نداشت، در حالی که تغذیه برههای شیرخوار با جیره آغازین دارای نسبت کنسانتره بالاتر سبب سنتز پروتئین میکروبی بیشتر و بهبود برخی فراسنجههای تخمیری شکمبه و خون شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومی دریافت: 1389/2/21 | انتشار: 1388/1/26