Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1387
7
1
gregorian
2008
10
1
12
45
online
1
fulltext
fa
تنوع آللی ژنهای سختی دانه (پوروایندولین<i> a</i> و <i> b </i> ) در گندمهای تجاری و بومی ایران
Allelic Variation of Hardness Genes (puroindoline a and b) in Iranian Commercial and Landrace Wheats
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
سختی دانه یکی از مهمترین خصوصیات کیفی گندم نان است که بهوسیله آن طبقهبندی تجاری و نوع فرآورده نهایی تعیین میگردد. این صفت به وسیله دو ژن کاملاً پیوسته پوروایندولین <em>a</em> و پوروایندولین <em>b</em> کنترل میشود. آللهای نوع وحشی این دو مکان ژنی موجب فنوتیپ بافت دانه نرم میشوند و بروز جهش در هر یک از این دو مکان ژنی باعث سخت شدن بافت دانه میگردد. به دلیل اهمیت این صفت، 61 رقم تجاری و 92 توده بومی خالص ایرانی برای شناسایی چهار نوع آلل سختی مورد مطالعه قرار گرفتند. تعیین ارزش سختی دانه و گروهبندی بهوسیله سیستم خصوصیات تک دانه انجام پذیرفت. شناسایی آللهای کنترل کننده سختی دانه توسط تکثیر با آغازگرهای اختصاصی و همچنین تکنیک توالیهای چندشکل حاصل از برش فرآورده تکثیریافته انجام گرفت. نمونهها در سه دسته سخت، مخلوط و نرم قرار گرفتند، که فراوانی آنها در ارقام تجاری به ترتیب 6/65، 6/19 و 8/14 درصد و در تودههای بومی 7/58، 13 و 3/28 درصد بود. از چهار آلل مورد مطالعه فقط سه نوع آلل در گندمهای مذکور دیده شد. آلل <em>Pina-D1b</em> در 18 رقم، آلل <em>Pinb-D1b</em> در 5 رقم و آلل <em>Pinb-D1e</em> فقط در رقم کویر از گندمهای سخت تجاری یافت شد و در گندمهای سخت توده بومی فقط دو توده حامل آلل <em>Pinb-D1b</em> بودند. آلل <em>Pinb-D1c</em> در هیچ یک از نمونهها دیده نشد. گندمهای حامل آلل <em>Pina-D1b</em> ارزش سختی دانه معنیدار بالاتری نسبت به گندمهای حامل آلل <em>Pinb-D1b</em> نشان دادند. به نظر میرسد این ژنها و روشهای مورد استفاده میتوانند کمک مؤثری به انتخاب سختی دانه در برنامههای بهنژادی گندم نمایند.
Kernel hardness is one of the most important characterizations on end-use quality of bread wheat and also used for their marketing classification. Kernel texture, mainly controlled by one major locus (Ha) located on the short arm of chromosome 5D. Two tightly linked genes as puroindolin a , and b covered by this major locus and designed as <em>Pina</em> and Pinb respectively. When both puroindolines are in their ‘functional’ wild state, grain texture is soft. When either of the puroindoline alleles is absent or alter by mutation, then the result is hard texture. In this study, 61 Iranian commercial cultivars and 92 landraces were investigated for their kernel hardness and puroindoline alleles using SKCS and, PCR and cleaved amplified polymorphic sequences (CAPS) techniques respectively. Specific primers were used to amplify <em>Pina</em> and <em>Pinb</em>. The results indicated that frequency of hard, mixed and soft genotypes were 65.6, 19.6 and 14.8% respectively, in commercial cultivars and 58.7, 13 and 28.3% in landraces varieties. Among hard type of commercial cultivars, 18 and 5, genotypes have identified as <em>Pina</em>-D1b and <em>Pinb</em>-D1b respectively. Kavir was only cultivar with <em>Pinb</em>-D1e allele. <em>Pinb</em>-D1b allele was identified in two hard types of landrace varieties. Surprisingly,<em> Pinb</em>-D1c was not found in any varieties. Influence of the above proindoline alleles on kernel hardness showed that the SKCS hardness index of <em>Pina</em>-D1b was significantly higher than that of <em>Pinb</em>-D1b. Our knowledge about the genetic basis of kernel hardness could provide useful information in breeding programs of bread wheat.
پوروایندولین، سختی دانه، گندم
Grain hardness, Puroindoline, Triticum , Wheat.
649
656
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-946&slc_lang=fa&sid=1
KH.
Malekzadeh
خلیل
ملک زاده
00031947532846008514
00031947532846008514
Yes
F.
Shahriari
فرج اله
شهریاری
00031947532846008515
00031947532846008515
No
M.
Farsi
محمد
فارسی
00031947532846008516
00031947532846008516
No
E.
Mohsenifard
احسان
محسنی فرد
00031947532846008517
00031947532846008517
No