Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1386
10
1
gregorian
2008
1
1
11
42
online
1
fulltext
fa
بررسی زمان وغلظت مناسب محلول پاشی اسید جیبرلیک و ایزوپروپیل استر 2،4- دی در افزایش برخی از صفات میوه پرتقال ناول و نارنگی کلمانتین
Evaluation of Concentration and Time of Application of Gibberellic Acid and 2,4-D Isopropyl Ester on Some Fruit Characteristics in Navel Oranges and Clementine Mandarin
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
<p style="DIRECTION: rtl"> پرتقال ناول و نارنگی کلمانتین، جزء ارقام زودرس محسوب میشوند. تأخیر در برداشت میوه، باعث کاهش آب و نرم شدن میوه میشود. از تنظیم کنندههای رشد، برای بهبود کیفیت میوه مرکبات استفاده شده است. در پژوهش حاضر زمان و غلظت مناسب کاربرد اسیدجیبرلیک و ایزوپروپیل استر 4،2- دی جهت افزایش آب میوه، سفتی و تأخیر در پیری میوه ارقام پرتقال ناول ( Navel ) و نارنگی کلمانتین ( Clementine ) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در سالهای 1383 و 1384 در یک باغ تجارتی واقع در شهرستان جهرم انجام گرفت. محلول پاشی شاخهها (شمال و جنوب هر درخت) با استفاده از سمپاش 10 لیتری تا حد آب چک انجام شد. در هر دو سال تیمارهای اسیدجیبرلیک (100، 150 و 200 میلیگرم در لیتر) و ایزوپروپیلاستر 4،2- دی (8 ،12و24 میلی گرم در لیتر) در سه زمان 8 مهر (پرتقال با قطر متوسط 64 میلیمتر و نارنگی با قطر متوسط 46 میلیمتر) 22مهر (پرتقال با قطر متوسط 69 میلیمتر و نارنگی با قطر متوسط 48 میلیمتر) و 16 آبان (پرتقال با قطر متوسط 70 میلیمتر و نارنگی با قطر متوسط 50 میلیمتر) استفاده شدند. میوههای پرتقال ناول 45 روز و میوههای نارنگی کلمانتین 35 روز بعد از آخرین محلول پاشی برداشت شدند. نتایج آزمایش نشان داد که پرتقال ناول به مرحله دوم محلول پاشی (22 مهر، میوه با قطر متوسط 69 میلیمتر) و نارنگی کلمانتین به مرحله اول محلول پاشی (8 مهر، میوه با قطر متوسط46 میلی متر) بهترین واکنش را نشان دادند. اسید جیبرلیک در مقایسه با ایزوپروپیل استر 4،2- دی تأثیر بیشتری در افزایش میزان آب، سفتی میوه وتأخیر در پیری داشت و ایزوپروپیل استر 4،2- دی بیشتر در افزایش اندازه میوه مؤثر بود. اسید جیبرلیک در غلظتهای 150 و 200 میلیگرم در لیتر و ایزوپروپیل استر 4،2- دی در غلظت 24 میلیگرم در لیتر در مقایسه با شاهد باعث بیشترین میزان آب میوه شدند. </p>
<p> Navel oranges and Clementine mandarin are classified as early cultivars and when fruits are left on the trees, fruit firmness and juice content will decrease. Plant growth regulators have been used to improve fruit quality. Gibberellic acid (GA<sub>3</sub>) and 2,4-D isopropyl ester sprays were used to increase juice content ,peel firmness and delay senescence in Navel oranges and Clementine mandarin. Factorial experiments were arranged in a complete randomized block design with three replications and each block consisted of three trees. Chemicals were sprayed on the branches (north and south of each tree) with 10 liter sprayer to the point of run-off during fall of 2004 and 2005 ,in a commercial orchard in Jahrom in the south east of Fars province, Iran . In both years of study, GA<sub>3</sub> at 100,150 and 200 mgl<sup>-l</sup> and isopropyl ester 2,4-D at 8,12 and 24 mgl<sup>-1</sup> were sprayed on September 30 (diameter of Navel 64 mm and diameter of Clementine 46 mm), October 14 (diameter of Navel 69 mm and diameter of Clementine 48 mm ) and November 7 (diameter of Navel 70 mm and diameter of Clementine 50 mm) and fruits of Navel oranges and Clementine mandarin were harvested 45 and 35 days after last the spray treatment, respectively . The results of experiment revealed that Navel oranges responded better with second application (Oct.14, diameter 69 mm ) and Clementine mandarin with the first application (Sept.30, diameter 46 mm ). Juice content and fruit firmness at harvest increased. GA<sub>3</sub> increased juice content even better than 2,4-D isopropyl ester but delayed senescence, 2,4-D was more effective in increasing fruit sizing in both cultivars. GA<sub>3 </sub>at 150 and 200 mgl<sup>-1</sup> and 2,4-D at 24 mgl<sup>-1</sup> when compared with the untreated resulted in highest juice content of fruits. </p>
پرتقال ناول ،نارنگی کلمانتین، اسید جیبرلیک، ایزوپروپیل استر4،2-دی
Navel oranges , Clementine mandarin, Gibberellic acid ,2,4-D isopropyl ester.
197
206
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-778&slc_lang=fa&sid=1
S.
Rastegar
سمیه
رستگار
00031947532846006763
00031947532846006763
No
M.
Rahemi
مجید
راحمی
00031947532846006764
00031947532846006764
Yes