Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1380
7
1
gregorian
2001
10
1
5
3
online
1
fulltext
fa
تأثیر رژیم غذایی و مدت ذخیره سازی بر طول عمر و کارایی زنبور پارازیتویید <i>Encarsia formosa</i> Gahan
The Effect of Different Diets and Storage Period of <i>Encarsia formosa</i> Gahan on its Longevity and Efficiency
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
<p style="direction: rtl">با توجه به اهمیت و توانایی زیاد زنبور پارازیتویید (<span style="font-style: italic">Encarsia formosa</span> Gahan (Hymenoptera: Aphelinidae در کنترل مگس سفید گلخانه (<span style="font-style: italic">Trialeurodes</span> <span style="font-style: italic">vaporariorum </span>Westwood (Homoptera: Aleyrodidae، تأثیر رژیمهای غذایی گوناگون، و نیز ذخیرهسازی پارازیتویید فوق در دمای کم، بر طول عمر و کارایی آن بررسی گردید. اختلاف میانگین طول عمر این پارازیتویید میان تیمارهای محلول 15% آب و عسل، محلول 10% آب و عسل، محلول 15% ساکارز و عسلک مگس سفید گلخانه از یک سو، با تیمارهای آب مقطر و شاهد (بدون آب و ماده غذایی) از سوی دیگر، در سطح 1% معنیدار بود. تغییر در غلظت محلول آب و عسل به میزان 5%، تأثیری در طول عمر پارازیتویید نداشت. نبودن اختلاف معنیدار بین میانگین تیمارهای عسلک و ساکارز 15% احتمالاً به خاطر تشابه نسبی این دو ماده از نظر ارزش غذایی است.</p><p style="direction: rtl"> ذخیرهسازی پورههای پارازیته مگس سفید گلخانه حاوی شفیرههای 1-2 روزه پارازیتویید در دمای 1± 8 درجه سانتیگراد بر درصد خروج و کارایی زنبورهای حاصل تأثیر داشت. چهار تیمار، شامل شفیرههای زنبور درون پورههای سن چهارم مگس سفید گلخانه در دمای 1± 8 درجه سانتیگراد بـرای مدت 5، 15، 25 و 35 روز ذخیره شدند. تـیمار شاهد شامل شفیرههـایی بـود کـه در دمای معمولی اتـاق (4± 24 درجه سانتیگراد) تا زمان خروج حشرات کامل پارازیتویید نگهداری میشد. پورههای میزبان توسط حشرات کامل پارازیتویید حاصل از تمام تیمارها پارازیته شدند. میانگین شمار پورههای پارازیته در تیمارهای 5 و 15 روز شاهد، در سطح آماری 1% اختلاف معنیدار نشان نداد. </p>
Regarding the importance and high potential of <span style="font-style: italic">Encarsia formosa</span> Gahan (Hymenoptera: Aphelinidae) for control of the greenhouse whitefly, <span style="font-style: italic">Trialeurodes vaporariorum </span>Westwood (Homoptera: Aleyrodidae), the effect of different diets and storage of the parasitoid at low temperatures on its longevity and efficiency was studied. The average longevity of the parasitoid on different diets including honey-syrup 15%, honey-syrup 10%, sucrose syrup 15%, honeydew of whitefly were significantly different at 1% from distilled water and control (without water and food) treatments. <p>Change in honey-syrup concentration at a range of 5% did not affect the longevity of the parasitoid. The honeydew and sucrose-syrup treatments were not significantly different. This was probably due to the relative similarity of food quality of these two diets. Storage of host parasitized nymphs containing pupae of 1-2 days-old of <span style="font-style: italic">E. formosa</span> at 8±1°C affected the emergence rate and efficiency of adult parasitoids. </p><p>Four treatments including the pupae of parasitoids in 4th nymphal instars of the greenhouse whitefly were stored at 8±1°C for 5, 15, 25 and 35 days. Control treatment included pupae of parasitoid that were held at room temperature, 24±4°C. Host nymphs were parasitized by the parasitoids emerging from all treatments. The average parasitized nymphs by parasitoids emerging from 5, 15 days and control treatments were not significantly different at 1 %. </p>
پارازیتویید، رژیم غذایی، ذخیره سازی ، کارآیی
Parasitoid, Diet, Storage period, Efficiency.
201
211
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-77&slc_lang=fa&sid=1
B.
Hatami
بیژن
حاتمی
00031947532846007585
00031947532846007585
Yes
H.
Ghahari
حسن
قهاری
00031947532846007586
00031947532846007586
No