Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1386
4
1
gregorian
2007
7
1
11
40
online
1
fulltext
fa
بررسی میزان و تنوع پروتئین در بذر ده رقم کنجد <span dir=ltr>(<i>Sesamum indicum</i> L.)</span>
An Investigation of Seed Protein Content and Variation in Ten Sesame Varieties (<i>Sesamum indicum</i> L.)
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
به منظور بررسی خصوصیات کمـّی و کیفی پروتئین در ارقام مختلف کنجد، ده رقم کنجد مورد مطالعه قرار گرفت. مطالعه کمـّی با استفاده از روش کجلدال و کیفی با استفاده از الکتروفورز انجام شد. ارقام شامل اولتان، زودرس، یکتا، هندی، ورامین، چینی، کرج 1، محلی مغان، نازک تک شاخه و نازک چند شاخه بود. نتایج تجزیه واریانس صفت مورد مطالعه نشان داد که میانگین پروتئین ارقام 02/24 درصد بوده و بین میزان پـروتئین آنها اختلاف مــعنی داری در سطـح احـتمال 01/0 وجود دارد. پـروفیل پـروتئینهای ذخیره بذر کنجــد با ده باند پلی پپتیدی و حـرکت نسبی Rm بین 2/0 تا 941/0 درسطح ژل مشخص گردید. باندها از شدت رنگهای متفاوت برخوردار بودند و از نظر پروتئین سه مکان ژنی درسطح ژل آشکار بود. این سه مکان در همه ارقام حالت مونومورف داشته و ارقام از نظر پروفیل پروتئینهای ذخیرهای دانه هیچ تنوعی را نشان ندادند. لذا مطالعه کیفی پروتئین ارقام توسط الکتروفورز نشان میدهد این صفت از ارزش کاربردی لازم در به نژادی ارقام برخوردار نمیباشد.
Sesame is an annual self-pollinated plant with a high seed oil and protein content. It is considered as an oilseed plant for human consumption. For a breeding purpore, quantitative and qualitative characteristics of seed total protein of different sesame varieties (Oltan, Zoodras , Yekta , Hendi , Varamin , Chini , Karaj 1 , Moghan local,Nazok tak sakheh and Nazok chand shakheh) were evaluated. Protein extracts were analysed using Kejeldal and gel electrophoresis methods. Total average of 24.02% was observed for seed protein content of all varieties. Analysis of varieties revealed a significant variation at (p < 0.01) between varieties. The profile of seed storage proteins had a relative mobility from 0.20 to 0.94. The observed bands varied in intensity and scattered in three zones of the gel . All bands were monomorphic and no variation was observed between the varieties. It was concluded that this characteristic does not carry the necessary value for breeding purposes.
کنجد، صفات کمـّی و کیفی، الکتروفورز، میزان پروتئین
Sesame, Electrophoresis, Quantitative and qualitative characteristics, Protein content.
225
231
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-699&slc_lang=fa&sid=1
M. R. Dini Torkamani
محمدرضا دینی ترکمانی
00031947532846006359
00031947532846006359
Yes
J. Karapetion
ژیرایر کاراپتیان
00031947532846006360
00031947532846006360
No