Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1386
4
1
gregorian
2007
7
1
11
40
online
1
fulltext
fa
اثر میزان و زمان مصرف کود نیتروژن بر تجمع و کارایی انتقال مجدد نیتروژن در برگ پرچم دو رقم گندم
Effect of Rate and Times of Nitrogen Application on Accumulation and Remobilization Efficiency of Flag Leaf in Two Wheat Cultivars
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
درک فیزیولوژیکی انتقال مجدد نیتروژن توسط گیاه به منظور دستیابی به ارقام با کیفیت بیشتر، از اهمیت ویژهای در فیزیولوژی گیاهی برخوردار است. در این راستا از یک رقم گندم نان و یک رقم گندم دوروم با درصدهای متفاوت پروتئین تحت سطوح مختلف مقدار و زمان مصرف نیتروژن با استفاده از طرح آماری اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 81-1380 در منطقه شیراز استفاده شد. ارقام به عنوان فاکتور اصلی شامل فلات و یاواروس و مقادیر و زمانهای مصرف نیتروژن به صورت فاکتوریل به عنوان فاکتورهای فرعی در نظر گرفته شدند. مقادیر نیتروژن در سه سطح شامل 40،80 و160 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و زمانهای مصرف آن نیز در سه سطح بهترتیب شامل مصرف تمام نیتروژن در زمان کاشت T1 =1/2همراه با کاشت و2/1 زمان طویل شدن ساقه = 1/3T2 همراه با کاشت،3/1 زمان طویل شدن ساقه 3/1 زمان ظهور سنبله= T3بودند. نتایج بهدست آمده حاکی از آن بود که بین ارقام از نظر مقدار نیتروژن برگ پرچم در مرحله رسیدگی، انتقال و کارایی انتقال مجدد نیتروژن از برگ پرچم به سمت دانه، درصد پروتئین دانه و نیز عملکرد دانه اختلاف معنی داری وجود دارد. رقم یاواروس با انتقال مجدد بیشتر نیتروژن و کاراتر بودن در این انتقال، درصد پروتئین دانه بالاتری را به ایجاد کرد. افزایش در مقدار و نیز تقسیط نیتروژن بر اغلب خصوصیات مورد اندازهگیری تأثیر مثبت معنی داری داشت. اثرات متقابل معنی داری بین ارقام، مقدار و زمان مصرف نیتروژن وجود داشت که غالباٌ حاکی از کاراتر بودن رقم یاواروس در انتقال مجدد نیتروژن از برگ پرچم با مقادیر و زمانهای مصرف نیتروژن بود. به طور کلی به نظر میرسد کارایی انتقال مجدد نیتروژن عامل مهمی در افزایش پروتئین دانه در گندم است. همچنین بالا رفتن عملکرد دانه موجب کاهش درصد پروتئین دانه میگردد.
Understanding the nitrogen remobilization by plant, in order to obtain cultivars with higher quality, has specific importance in plant physiology. In this experiment, a bread and a durum wheat cultivar, were treated with different rates and times of nitrogen application, by using split factorial on the basis of randomized complete block design with three replications at Shiraz region during 2001-2002. Main plots consisted of two levels of cultivars ( Falat and Yavaros) and sub plots included nitrogen (40, 80 and 160 (kg ha<sup>-1</sup>) and times of nitrogen application (T1= all N fertilizer at planting , T2= 1/2 at planting + 1/2 during stem elongation and T3= 1/3 at planting + 1/3 during stem elongation + 1/3 at heading stage). The results showed that there was a significant difference between cultivars in flag leaf nitrogen content at maturity stage, N remobilization and its efficiency from flag leaf to grains and also grain protein percentage. Durum wheat was more efficient in nitrogen remobilization and therefore, had a higher grain protein percentage. Increase in rates and times of nitrogen application had significant effect on most of the measured traits. There were significant interactions between cultivars, rates and times of N application, indicating that durum wheat was more efficient in N remobilization from flag leaf to the grain. It appeared that N remobilization efficiency was the important factor affecting the grain protein percentage. Also increases in yield are associated with corresponding decreases in wheat protein.
گندم ،کارایی انتقال مجدد نیتروژن، پروتئین دانه، برگ پرچم
Wheat, Nitrogen remobilization efficiency, Grain protein, Flag leaf.
147
155
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-693&slc_lang=fa&sid=1
A. Bahrani
عبدالله بحرانی
00031947532846005969
00031947532846005969
Yes
Z.Tahmasebi Sarvestani
زین العابدین طهماسبی سروستانی
00031947532846005970
00031947532846005970
No