Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1385
10
1
gregorian
2007
1
1
10
4
online
1
fulltext
fa
بررسی تأثیر سطوح مختلف شوری آب آبیاری بر جوانهزنی و وزن نهال 8 برگی ارقام مختلف کلزا
The Effect of Irrigation Water Salinity Levels on Seed Germination and Dry Matter Weight of Eight-Leave Seedlings of Different Rapeseed Cultivars
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
در این مقاله تأثیر سطوح مختلف شوری آب آبیاری بر میزان جوانه زنی و وزن ماده خشک نهال 8 برگی و حدود تحمل به شوری هشت رقم کلزا (ACSN<sub>1</sub>=V<sub>1</sub> فالکون = V<sub>2</sub> ، شیرالی = V<sub>3</sub> ، سرز= V<sub>4</sub>، تاور = V<sub>5</sub>، کبری = V<sub>6</sub>، گلوبال = V<sub>7</sub> و اویرکا = V<sub>8</sub> ) بررسی گردید. برای ارزیابی حد تحمل به شوری از 3 روش تعیین کاهش عملکرد در شرایط شور نسبت به غیر شور، شاخص حساسیت به شوری و روش وان گنوختن و هافمن استفاده گردید. نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل آماری به روش دانکن در سطح 1% نشان داد که تأثیر هر یک از عوامل شوری ، رقم و اثر متقابل آنها بر جوانهزنی بذر و وزن ماده خشک نهال 8 برگی از نظر آماری معنیدار است، به طوری که با افزایش شوری آب آبیاری میزان جوانه زنی و وزن ماده خشک نهال به شدت کاهش مییابد. همچنین با استفاده از روش وانگنوختن و هافمن، شوریهای آب آبیاری متناظر با 10%، 25%، 50% و 90% کاهش در میزان جوانه زنی و وزن خشک نهال 8 برگی هشت رقم کلزا، در جدولی ارایه گردیده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که ارقام مختلف کلزا در مراحل مختلف رشد واکنشهای مختلفی به شوری نشان داده و در یک مرحله متحمل و در مرحلهای دیگر حساس به شوری میباشند. در این تحقیق، ارقام ACSN<sub>1</sub>، فالکون و شیرالی در مرحله جوانهزنی و سه رقم ACSN<sub>1</sub>، فالکون و کبری در مرحله رویش نهالی به شوری متحمل بودهاند. ارقام اویرکا، گلوبال و سرز در مرحله جوانهزنی و ارقام شیرالی، گلوبال و اویرکا نیز در مرحله رویش نهالی حساسترین ارقام به شوری بودهاند که در نهایت دو رقم ACSN<sub>1</sub> و فالکون متحمل به شوری و دو رقم گلوبال و اویرکا حساس به شوری شناخته شدند.
In this paper, the effect of irrigation water salinity levels on seed germination, dry matter weight of seedlings at eight-leave stage, and the salt tolerance of 8 rapeseed cultivars was investigated. Relative yield reduction in saline and non saline conditions, salt sensitivity index and Van Genuchten-Hoffman methods were used to determine the salt tolerance of the cultivars. Results showed that the effect of different salt levels, cultivars and their interactions on germination and dry matter weight of seedlings was significant at 0.01(the higher the salt level, the lower the germination and dry matter). Also, using the Van Genuchten-Hoffman method, the irrigation water salinity corresponding to 10%, 25%, 50% and 90% reducts in germination and dry matter of seedlings were determined. Statistical analysis showed that a single cultivar gives different responses to salinity during growth stages and it may be tolerant in one stage, but sensitive to salinity in another growth stage. In this research, ACSN1, Falcon, and Shirali in germination stage and ACSN1, Falcon, and Cobra in seedling growth stage were salt tolerant. The three cultivars Oyerka, Global, and Ceres and the next three Shirali, Global, and Oyerka were sensitive to salinity in germination and seedling growth stages, respectively. Finally, the ACSN1 and Falcon cultivars were introduced as salt tolerant, and Oyerka and Global were considered as salt sensitive.
کلزا، شوری آب آبیاری، شاخص کاهش عملکرد، شاخص حساسیت به شوری، مدل SALT
Rapeseed, Irrigation water salinity, Relative yield reduction index, Salt sensitivity index, SALT model.
1
13
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-602&slc_lang=fa&sid=1
J. Niazi Ardekani
جانباله نیازی اردکانی
00031947532846008375
00031947532846008375
Yes
S. H. Ahmadi
سید حمید احمدی
00031947532846008376
00031947532846008376
No