Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1383
7
1
gregorian
2004
10
1
8
3
online
1
fulltext
fa
گوارش پذیری تفاله شیرین بیان(<i>Glycyrrhiza glabra</i><span dir=ltr> L.</span>) فرآوری شده با قارچ <i>Pleurotus sajor-caju</i>
Effect of <i>Pleurotus sajor-caju</i> Treatment on Digestibility of <i>Glycyrrhiza glabra</i> L. Pulp
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
هـدف از انـجـام این پژوهـش، بررسـی تأثیـر فـرآوری با قـارچ <em>Pleurotus sajor-caju</em> بـر گـوارش پـذیـری تفـالـه شـیرین بـیان (<em>Glycyrrhiza glabra</em> L) بود. قارچ <em>P. sajor-caju،</em> روی دانههای گندم سترون شده، کشت داده شد و پس از دو هفته رشد، به تفاله شیرین بیان سترون درون کیسههای پلاستیکی دو کیلویی، افزوده شد. پس از دو هفته، (در دمای 25 درجه سانتیگراد) میسلیومهای قارچ، روی تفاله رشد کردند و مورد استفاده قرار گرفتند. ضرایب گوارش پذیری در12 قوچ قزل اندازهگیری شد. فرآوری تفاله شیرین بیان با قارچ موجب افزایش میزان ماده خشک، پروتئین خام (CP) و عصاره بدون نیتروژن (NFE) شد ولی درصد خاکستر، دیواره سلولی (NDF) و لیگنین (ADL) کاهش یافت. درصد فیبر خام و دیواره سلولی بدون همی سلولز (ADF) تغییر معنیداری نشان نداد. کاهش اندکی در درصد چربی خام (سطح 08/0 درصد) دیده شد. میانگین ماده خشک مصرفی و گوارش پذیری ماده خشک در گروه تغذیه شده با تفاله شیرین بیان فرآوری شده، به گونه معنیداری بیشتر از گروه شاهد بود. ضرایب گوارش پذیری پروتئین خام، فیبر خام، ماده آلی، چربی خام، عصاره بدون نیتروژن، دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همی سلولز و لیگنین و مجموع مواد غذایی گوارش پذیر (TDN)، برای تفاله فرآوری شده، به طور معنیداری بیشتر از گروه شاهد بود. بهطور کلی، فرآوری با قارچ <em>P. sajor-caju،</em> کیفیت، ارزش غذایی و گوارش پذیری تفاله شیرین بیان را بهطور معنیداری افزایش داد(05/p<0) ولی، مشکل پرورش قارچ روی تفاله سترون نشده، کاربرد این روش در سطح گسترده را مشکل میکند.
The aim of this research was to study the effect of treatment with oyster mushroom (<em>Pleurotus sajor-caju</em>) on digestibility of <em>Glycyrrhiza glabra</em> L. pulp. <em>Pleurotus sajor-caju</em> was inoculated on sterilized wheat grains. Two weeks after growth at 25 °C it was added to the sterilized Glycyrrhiza glabra L. pulp in nylon bags. After two weeks (at 25 °C), mycelia grew on the pulp and were used for treatment. Digestibility coefficients were measured in 12 Ghezel rams. Dry matter, crude protein (CP) and nitrogen free extract (NFE) increased, but ash content, cell wall (NDF) and lignin (ADL) decreased significantly in fungal-treated as compared with non-treated pulps. Crude fiber (CF) and ADF contents were not significantly affected by the treatment. There was a tendency for crude fat (EE ether extract) to decrease by fungal treatment (p=0.08). Mean dry matter intake and digestibility coefficient of dry matter were higher in sheep which were fed the fungal-treated pulp compared with the control group. Digestibility coefficients of CP, CF, organic matter (OM), EE, NFE, NDF, ADF and ADL were significantly greater in fungal-treated pulp than in control group. Treatment with <em>P. sajor-caju</em> increased the nutritive value and digestibility of <em>Glycyrrhiza glabra</em> L. pulp (P<0.05), but culture of this fungus was not possible on non-sterilized pulp, which hinders its field application.
شیرین بیان Glycyrrhiza glabra L .، Pleurotus sajor-caju ،گوارشپذیری، گوسفند
Glycyrrhiza glabra L., Pleurotus sajor-caju, Digestibility, Sheep.
113
120
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-325&slc_lang=fa&sid=1
M.R. Dehghani
محمد رضا دهقانی
00031947532846006036
00031947532846006036
Yes
M.J. Zamiri
محمد جواد ضمیری
00031947532846006037
00031947532846006037
No
E. Rowghani
ابراهیم روغنی
00031947532846006038
00031947532846006038
No
Z. Banihashemi
ضیاءالدین بنی هاشمی
00031947532846006039
00031947532846006039
No