Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1378
1
1
gregorian
1999
4
1
3
1
online
1
fulltext
fa
فراسنجه های ژنتیکی و فنوتیپی صفات تولید تخم مرغ در مرغان بومی و آمیخته های آنها با نژادهای خارجی
Genotypic and Phenotypic Parameters of Egg Production Traits in Native Fowl and Their Crosses with Exotic Breeds
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
این تحقیق به منظور بررسی صفت تولید تخم مرغ بر روی گلهای از مرغان بومی اصفهان و نیز آمیختههای آنها با سه نژاد خارجی اصلاح شده به اجرا درآمد. صفات سن بلوغ جنسی، وزن اولین تخم مرغ، تعداد و وزن تخم مرغ، مصرف غذا و ضریب تبدیل غذایی و تولید تخم مرغ طی دوره تخمگذاری (سن بلوغ تا 52 هفتگی) به طور انفرادی بر روی 774 مرغ آماربرداری گردید. نتایج حاصله نشان میدهد که از نظر وزن اولین تخم مرغ تفاوت معنیداری در بین چهار گروه ژنتیکی وجود ندارد (05/0>p)، در حالی که صفات سن بلوغ جنسی، تعداد و وزن تخم مرغ، مصرف غذا و ضریب تبدیل غذایی به طور معنیداری تحت تأثیر گروه ژنتیکی قرار گرفته است (01/0>p). مقدار ضرایب وراثتپذیری اعداد ادغام شده کلیه گروهها (به روش اجزاء واریانس پدری) برای صفات سن بلوغ جنسی، وزن اولین تخم مرغ، تعداد تخم مرغ، وزن تخم مرغ، مصرف غذا و ضریب تبدیل غذایی به ترتیب 10/0 <strong><font size="2"><font face="Symbol"><span style="FONT-SIZE: 10pt LINE-HEIGHT: 90% FONT-FAMILY: Symbol mso-bidi-font-size: 11.0pt mso-ascii-font-family: 'Times New Roman' mso-fareast-font-family: Calibri mso-hansi-font-family: 'Times New Roman' mso-bidi-font-family: 'B Lotus' mso-ansi-language: EN-US mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA mso-char-type: symbol mso-symbol-font-family: Symbol"><span style="mso-char-type: symbol mso-symbol-font-family: Symbol">±</span></span></font></font></strong>24/0، 08/0 <span style="FONT-SIZE: 10pt LINE-HEIGHT: 90% FONT-FAMILY: Symbol mso-bidi-font-size: 11.0pt mso-ascii-font-family: 'Times New Roman' mso-fareast-font-family: Calibri mso-hansi-font-family: 'Times New Roman' mso-bidi-font-family: 'B Lotus' mso-ansi-language: EN-US mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA mso-char-type: symbol mso-symbol-font-family: Symbol"><span style="mso-char-type: symbol mso-symbol-font-family: Symbol"><strong><font face="Symbol" size="2">±</font></strong></span></span>03/0، 12/0 <span style="FONT-SIZE: 10pt LINE-HEIGHT: 90% FONT-FAMILY: Symbol mso-bidi-font-size: 11.0pt mso-ascii-font-family: 'Times New Roman' mso-fareast-font-family: Calibri mso-hansi-font-family: 'Times New Roman' mso-bidi-font-family: 'B Lotus' mso-ansi-language: EN-US mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA mso-char-type: symbol mso-symbol-font-family: Symbol"><span style="mso-char-type: symbol mso-symbol-font-family: Symbol"><strong><font face="Symbol" size="2">±</font></strong></span></span>41/0، 12/0 <span style="FONT-SIZE: 10pt LINE-HEIGHT: 90% FONT-FAMILY: Symbol mso-bidi-font-size: 11.0pt mso-ascii-font-family: 'Times New Roman' mso-fareast-font-family: Calibri mso-hansi-font-family: 'Times New Roman' mso-bidi-font-family: 'B Lotus' mso-ansi-language: EN-US mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA mso-char-type: symbol mso-symbol-font-family: Symbol"><span style="mso-char-type: symbol mso-symbol-font-family: Symbol"><strong><font face="Symbol" size="2">±</font></strong></span></span>48/0، 09/0 <span style="FONT-SIZE: 10pt LINE-HEIGHT: 90% FONT-FAMILY: Symbol mso-bidi-font-size: 11.0pt mso-ascii-font-family: 'Times New Roman' mso-fareast-font-family: Calibri mso-hansi-font-family: 'Times New Roman' mso-bidi-font-family: 'B Lotus' mso-ansi-language: EN-US mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA mso-char-type: symbol mso-symbol-font-family: Symbol"><span style="mso-char-type: symbol mso-symbol-font-family: Symbol"><strong><font face="Symbol" size="2">±</font></strong></span></span>13/0 و 09/0 <span style="FONT-SIZE: 10pt LINE-HEIGHT: 90% FONT-FAMILY: Symbol mso-bidi-font-size: 11.0pt mso-ascii-font-family: 'Times New Roman' mso-fareast-font-family: Calibri mso-hansi-font-family: 'Times New Roman' mso-bidi-font-family: 'B Lotus' mso-ansi-language: EN-US mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA mso-char-type: symbol mso-symbol-font-family: Symbol"><span style="mso-char-type: symbol mso-symbol-font-family: Symbol"><strong><font face="Symbol" size="2">±</font></strong></span></span>18/0 برآورد شد. در تجزیه کلی دادهها، تولید تخم مرغ از بلوغ تا 34 هفتگی همبستگی ژنتیکی و فنوتیپی مثبتی با تولید تخم مرغ تا 52 هفتگی نشان داد (71/0 = rp و 11/0 74/0 = rg). این مقادیر مبین وجود یک رابطه نسبتاً مناسب در کل گروهها است. به علاوه تولید تخم مرغ تا 34 هفتگی همبستگی منفی با ضریب تبدیل غذایی طی همین دوره داشته است (81/0- = rp و 53/0 rg=-92/0, rg). برآوردهای تنوع ژنتیکی و فنوتیپی در این مطالعه نشان میدهد که انتخاب بر اساس تولید تخم مرغ تا 34 هفتگی نه تنها میتواند به طور مؤثری برای بهبود تولید تخم مرغ در طی دوره تخمگذاری استفاده بشود، بلکه ممکن است منجر به افزایش عملکرد در کل دوره تخمگذاری گردد.
This experiment was conducted to study egg production traits in a flock of native fowl from Isfahan region and their crosses with three improved exotic breeds. Sexual maturity (SM), weight of the first egg (WFE), number of eggs (EP), egg weight (EW), feed intake (FI), and feed conversion ratio (FCR) were recorded individually during laying period up to 52 weeks of age. There were no significant differences (P < 0.05) in WFE between the four groups, but the difference between the four genetic groups was highly significant (P < 0.01) for SM, EP, EW, FI and FCR. During laying period, pooled coefficients of heritability (sire component) for SM, WFE, EP, EW, FI and FCR were estimated to be 0.24 ± 0.10, 0.03 ± 0.08, 0.41 ± 0.12, 0.48 ± 0.12, 0.13 ± 0.09 and 0.18 ± 0.09, respectively. In combined analysis, part record egg production (SM to 34 weeks of age) was positively correlated (genetically and phenotypically) with EP up to 52 weeks of age (r<sub>g</sub> = 0.74 ± 0.11, r<sub>p</sub> = 0.71). The values suggested that there is a relatively appropriate relationship in the combined groups analysis. In addition, EP up to 34 weeks of age was negatively correlated with FCR during the same period (r<sub>g </sub>= -0.92 ± 0.53, r<sub>p</sub> = -0.81).The estimated genetic and phenotypic correlation in this study suggested that selection based on part record egg production can not only be used successfully to improve EP during full record, but may also cause a better laying performance during laying period.
فراسنجه های ژنتیکی و فنوتیپی ، مرغ بومی ، آمیخته ، تولید تخم مرغ
Genotypic and phenotypic parameters, Native fowl, Crosses, Egg production
51
61
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-30&slc_lang=fa&sid=1
Mohammad Ali
Edriss
محمدعلی
ادریس
00031947532846007204
00031947532846007204
Yes
Javad
Pourreza
جواد
پوررضا
00031947532846007205
00031947532846007205
No
Saeid
Ansari
سعید
انصاری
00031947532846007206
00031947532846007206
No