Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1381
7
1
gregorian
2002
10
1
6
3
online
1
fulltext
fa
بررسی صفات کیفی دانه، زیرواحدهای گلوتنین و روابط آنها در گندم دوروم
Evaluation of Grain Quality Traits, Glutenin Subunits and Their Relationship in Durum Wheat
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
به منظور بررسی صفات مرتبط با کیفیت دانه و زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی زیاد (HMW) و کم (LMW)، 104 ژنوتیپ گندم دوروم آزمایش شد. شش صفت کیفیت دانه شامل وزن حجمی، سختی دانه، گلوتن تر، گلوتن خشک، پروتئین و حجم رسوب SDS در این ژنوتیپها اندازهگیری گردید. تفکیک زیرواحدهای گلوتنین HMW و LMW طبق روش ژل پلیاکریلامید سدیم دودسیل سولفات (SDS- PAGE) و روی 33 ژنوتیپ انجام شد. محاسبات آماری شامل ضرایب همبستگی ساده میان صفات کیفیت دانه، تجزیه خوشهای ژنوتیپها بر اساس صفات کیفیت دانه، تجزیه واریانس صفات کیفیت دانه بر مبنای زیرواحدهای HMW، LMW، ترکیبات زیرواحدها و کلیه زیرواحدها، و نهایتاً تجزیه همبستگی متعارف بین زیرواحدها و صفات کیفیت دانه بود.
نتایج تجزیه عاملها، دو عامل پنهانی را شناسایی نمود که جمعاً 65 درصد از کل تنوع دادهها را توجیه میکردند. عامل اول به نام کمیت پروتئین و عامل دوم به نام عامل کیفیت پروتئین نامگذاری شد. در تجزیه خوشهای ژنوتیپها به چهار گروه تقسیم شدند. مقایسه میانگین صفات در گروههای به دست آمده نشان داد که ژنوتیپهای گروههای دوم و چهارم از حیث صفات مرتبط با کمیت و کیفیت پروتئین مطلوب هستند. در بررسی زیرواحدهای گلوتنین، هفت زیرواحد HMW و دو زیرواحد LMW شناسایی گردید. در مکان ژنی Glu- Al تنها آلل نول مشاهده شد. در مکان ژنی Glu- Bl زیرواحدهای 8+7، 8+6، 16+13 و 20 دیده شدند، که هیچ کدام از نظر صفات کیفیت دانه اختلاف معنیداری با یکدیگر نشان ندادند؛ ولی زیرواحدهای 8+6 و 8+7، نسبت به زیرواحد 20، حجم رسوب SDS بیشتری نشان دادند. زیرواحدهای LMW-1 و LMW-2 از نظر پروتئین و حجم رسوب SDS اختلاف معنیداری داشته و LMW-1 به مقدار پروتئین زیادتر و LMW-2 به حجم رسوب SDS بیشتر مربوط میشدند. ترکیب زیر واحدهای 8+7 /HMW LMW-1 بیشترین محتوای پروتئین، و ترکیب زیرواحدهای 8+6 LMW-2/ و 8+7 LMW-2/ بیشترین حجم رسوب SDS را داشتند. نتایج بررسی همبستگیهای متعارف نشان داد که وجود زیرواحدهای LMW-2 و 8+7 HMW و نبود LMW-1 و 20 HMW در گندمهای دوروم موجب افزایش حجم رسوب SDS و کاهش پروتئین و گلوتن میشود.
To study grain quality traits and their relationships with high molecular weight (HMW) and low moleculor weight (LMW) glutenin subunits, 104 durum wheat genotypes were used. Six grain quality characteristics comprising wet and dry gluten content, test weight, grain hardiness, protein content and SDS sedimentation volume were studied. HMW and LMW glutenin subunits were evaluated using SDS-polyacrylamid gel electrophoresis (SDS-PAGE) in 33 genotypes. Statistical analysis including correlation coefficients, factor analysis, cluster analysis of genotypes based on qualitative traits, analysis of variance in qualitative traits based on HMW, LMW, and combination of subunits as well as all of subunits, and canonical correlation analysis between glutenin subunits and qualitative traits were used.
Factor analysis of the genotypes detected 2 factors, which explained 65 percent of the total variation among the data. These were named quantitative protein and qualitative protein. Based on cluster analysis, the genotypes were classified into four clusters. The genotypes in groups 2 and 4 were beneficial in terms of protein quantity and quality. In evaluating glutenin subunits, 7 HMW subunits and 2 LMW subunits were detected. Subunit null of Glu-Al was observed. Subunits 7+8, 6+8, 13+16 and 20 at Glu-Bl were observed however, neither of them had significant differences in qualitative traits, but 6+8 and 7+8 had a higher SDS sedimentation rate than 20. LMW-1 and LMW-2 had significant differences in protein content and SDS sedimentation LMW-1 had higher protein content whereas LMW-2 had higher SDS sedimentation. Combibation of subunit LMW-1 / HMW 7+8 had the highest protein content and LMW-2/HMW 7+8 had the highest SDS sedimentation. Results of canonical correlation showed that presence of LMW-2 and HMW 7+8, and absence of LMW-1 and HMW 20 in durum wheats caused an increase in SDS sedimentation and a reduction in protein and gluten content.
گندم دوروم، کیفیت دانه، گلوتنین، HMW، LMW
Durum wheat, Grain quality, Glutenin, LMW, HMW
189
203
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-224&slc_lang=fa&sid=1
M. Golabadi
مریم گل آبادی
00031947532846005770
00031947532846005770
Yes
A. Arzani
احمد ارزانی
00031947532846005771
00031947532846005771
No