Journal of Water and Soil Science
علوم آب و خاک
jwss
Agriculture
http://jstnar.iut.ac.ir
0
user
2476-3594
2476-5554
10.47176/jwss
fa
jalali
1381
7
1
gregorian
2002
10
1
6
3
online
1
fulltext
fa
اثر اسید جیبرلیک، اسید نفتالین استیک، اتفن و اوره برکنترل تناوب باردهی در نارنگی رقم کینو<span dir=ltr>(<i>Citrus reticulata </i>Blanco <i>cv</i>. Kinnow) </span>
Effects of Gibberellic Acid (GA3), Naphtalin Acetic Acid (NAA), Ethephon and Urea on Alternate Bearing Control in Kinnow Mandarin (<i>Citrus reticulata </i>Blanco)
عمومی
Ggeneral
پژوهشي
Research
یکی از عوامل محدود کننده تولید مرکبات تناوب میوهدهی یا سالآوری میباشد. از مؤثرترین روشهای کنترل این پدیده استفاده از مواد شیمیایی است. در این پژوهش تأثیر کاربرد اسید جیبرلیک (GA<sub>3</sub>) و تنک کنندههای شیمیایی (اسید نفتالین استیک، اتفن و اوره) بر کنترل تناوب باردهی در نارنگی رقم کینو (<em>Citrus</em> <em>reticulata</em> Blanco) در دو آزمایش جداگانه بررسی گردید. طی آزمایش اول، در اواخر پاییز و اوایل زمستان سال 1372 (اواخر یک سال کمبار)، درختان نارنگی با اسید جیبرلیک (صفر، 25، 50، 75 و 100 میلیگرم در لیتر)، در یکی از سه زمان آذرماه، دیماه و بهمنماه 1372 به فاصله 20 روز محلولپاشی شدند. کاربرد اسید جیبرلیک (غلظت 100 میلیگرم در لیتر) در آذرماه و یا دیماه موجب بیشترین کاهش جوانههای تشکیل شده در بهار پس از تیمار (به ترتیب 65/88 و 13/79 درصد)، و افزایش جوانههای گل در سال دوم پس از تیمار گردید (به ترتیب 4/7 و 23 برابر). بهترین نتایج کاهش جوانههای گل در بهار پس از تیمار، و افزایش جوانه گل در سال دوم پس از تیمار، از دومین تاریخ محلولپاشی (دیماه) با غلظتهای 50، 75 و 100 میلیگرم در لیتر اسید جیبرلیک به دست آمد. در آزمایش دوم، از تنک کنندههای شیمیایی اسید نفتالین استیک (صفر، 200، 300 و 400 میلیگرم در لیتر)، اتفن (صفر، 100، 200 و 300 میلیگرم در لیتر) و اوره (صفر، 4، 8 و 12 درصد) در مرحله ریزش طبیعی میوه (75/0-1 سانتیمتر قطر میوه) در سال پربار استفاده شد. نتایج نشان داد کاربرد اوره بر میزان تنک شدن میوه تأثیر معنیداری نداشته، ولی اتفن و اسید نفتالین استیک در تنک کردن میوه و تنظیم میوهدهی درختان نارنگی مؤثر بودهاند. برای تنک کردن میوه و تنظیم میوهدهی درختان نارنگی، غلظتهای 200 و 300 میلیگرم در لیتر اتفن و 400 میلیگرم در لیتر نفتالین استیک اسید بهترین تیمارها بودند. آثار هر یک از تیمارهای به کار رفته بر تغییرات طول، قطر، متوسط وزن و کیفیت آب میوه معنیدار نبود.
Alternate bearing is a key factor in limiting citrus production. Chemical controls have proved to be the most effective solution to this problem. Two different experiments were conducted to study the effects of different growth regulators (GA<sub>3</sub>, NAA, Ethephon) and urea on alternate bearing control in Kinnow mandarin (<em>Citrus reticulata</em>). In the first experiment, GA<sub>3</sub> at concentrations of 0, 25, 50, 75 and 100 mgl<sup>-1</sup> were applied 3 times during late autumn and early winter 1993 on off trees. Flowers reduced as a result of GA<sub>3</sub> application in the following spring but increased in the second spring. Best results obtained with 50 and 75 mgl<sup>-1</sup>. In the 2<sup>nd</sup> experiment thinning agents: NAA (0, 100, 200 and 300 mgl<sup>-1</sup>), ethephon (0, 100, 200, 300 mgl<sup>-1</sup>) and urea (0, 4, 8 and 12%) were sprayed to the trees on on-year, when the fruitlets were about 0.75-1 cm in diameter. The results indicated that urea had no effect however, both NAA and ethephon were effective on thinning of fruits and control of fruiting. Ethephon at 200 and 300 mgl<sup>-1</sup>, and NAA at 400 mgl<sup>-1</sup> gave the best results.
نارنگی، تناوب باردهی، اسید جیبرلیک، اتفن، اوره ، نفتالین استیک اسید، میوه، پربار و کم بار، تنک شدن شیمیایی
Mandarin, Alternate bearing, GA3, Ethephon, NAA Urea, on, Off, Chemical thinning
91
103
http://jstnar.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-213&slc_lang=fa&sid=1
M. J. Moghbeli Hanzaii
محمدجواد مقبلی هنزایی
00031947532846005760
00031947532846005760
Yes
E. Tafazoli
عنایت الله تفضلی
00031947532846005761
00031947532846005761
No